Bulcsú

Bulcsú
Nem áll rendelkezésre információ,
aktája elveszett.
Riport Csányi Sándorral


A kérdésekre válaszol: Csányi Sándor
Szerepe a filmben: Bulcsú

– Mennyi közös tulajdonságod van Bulcsúval?
– Az egy dolog, ami a szövegkönyvben van, de amit láttok a filmben, az én vagyok. Az én félelmeim mivel én közvetítem őket. Nem tudok elvonatkoztatni, teljesen magamat adom.

– Tök jó voltál egy csomó filmben, amiben eddig láttalak, csak (legalábbis amiben én láttalak) nem volt nagy szereped, úgyhogy örülök, hogy itt a főszereplő vagy, és mindenképp megnézem a filmet! Nagyon jól menedzselték (csak, hogy szép magyarosan írjam:)) Neked lehet valahova e-mailt írni?
– Kösz szépen, egyenlőre most ide írhattál.

– Van jegyed? (Gratulálok)
– A film után már nagyon kínos lenne magyarázkodni egy ellenőrnek…

– Hol és milyen szerepekben lehet Téged újra látni?
– A Radnóti színházban játszom, ott a “Szilvia a k.” a “IV. Kapu” és a “Stőrr kapitány”-ban lehet látni. A közeljövőben mutatják be a ‘Terézanyu’ című filmet, amiben szintén lesz szerepem.

– Eddigi szerepeid közül melyik a legkedvesebb számodra? Anikó
– Filmek közül az “I love Budapest” és természetesen a Kontroll, színházi szerepek közül pedig a “Liliom” és a “Szilvia”. A Liliom siketek számára érthető jelnyelven adtuk elő, amit elképzelhető, hogy jövőre felújítunk.

– Győrben nem fogsz játszani valamikor? :-)))) 2 rajongód
– Egyenlőre úgy tudom, hogy nem. 🙁

– szuper az alakítása! kemény macsó! további sok sikert! nekem főleg azok a mélyreható nézések tetszettek!!! hello! Lacus
– Köszönöm szépen!

– hogy vettétek fel a metró előtt futást? szuper volt
– Nimród azt találta ki, hogy vegyük föl egyben a futást, és fussuk le a Nyugati és a Lehet tér közötti szakaszt. Ezzel voltak nehézségek, mivel közben kiderült, hogy a dízelszerelvény, amin a kamera volt, csak egy sebességgel tud haladni, ezért be kellett állni egy olyan tempóra amit végig tudtunk vinni. Ez az elején nagyon lassú volt a végén pedig nem lehetett bírni. Közben folyamatosan lefelé kellett nézni, mivel a lábunknál a sínek között tele volt kábelekkel meg olajfoltokkal. És a dízelmozdony kipufogója pont az arcunk magasságában volt, amiből folyamatosan jött a füst. Az első perc után már egyáltalán nem kaptunk levegőt, így az első felvételt le is kellett állítani mivel az Árnyékot játszó színésszel kezdtünk rosszul lenni. Amikor olyan rosszul voltunk, hogy sem levegő nem volt, sem futni nem tudtunk, akkor megjelent a metró a hátunk mögött, amiről tudtuk, hogy 10m belül nem tud megállni. Ezért nem nagyon kellett színészkedni, mivel akkor olyan nagyon féltem, mint előtte soha életemben.

– én premier előtt láttam a filmet és nagyon tetszett! További sok (filmes) sikert “Bulcsú”! Hello!
– Köszi!

– Szia Sanyi! Először is szeretnék gratulálni neked és mindenkinek, akinek bármi köze volt ehhez a filmhez! Terveztek-e következő filmet, amit ezzel a stábbal forgatnátok, mert vétek lenne itt abbahagyni! Szerinted kultuszfim lesz? Mert szerintem már az! És még 1 buta kérdés a végére: muszáj volt az a sok vér? kis r
– Hát, igen.

– Szió! Tegnap láttam a filmet, gratulálok hozzá, nagyon tetszett. A kérdésem az lenne, hogy a szereped lelkileg mennyire viselt meg? előre is köszi! Detti
– Nem viselt meg a szerepem, inkább felszabadító volt erről a félelemről beszélni, ami mindenkiben megvan, és bennem is, de én civilben azt az életet élem, amit Bulcsú a felszínen élhetett.

– Nem tudom, kit kell megkérni, de nagyon sokan szeretnénk, ha a zenéje megjelenne egy cd-n! Lehetséges?
– Úgy tudom, nemsokára megjelenik a CD és a videóklipje is.

– Sándor! isteni érzes kispapának lenni? Én is úgy szeretnek mar kispapa lenni. ja nem, mert én lány vagyok :)( – missz Kercselics Szederborzanto Klotild Retikül.
– Isteni!

– van csajod?
– Köszönöm kérdésed. Van egy feleségem, akivel évek óta nagyon jól megvagyunk.

– A reklám alapján “félre lettünk vezetve” egy kicsit a filmmel kapcsolatban, én teljesen pozitívan csalódtam, életem eddigi legjobb magyar filmjét láttam, sokan viszont vicces ellenőrfikázó filmet vártak, és nem igazán azt kapták. Viszont az is igaz, hogy így sok emberhez eljutott… Tehát a szándékosan így szervezett reklámja volt a filmnek? Sok kérdésem volna még melyeket nem tudok még megfogalmazni, lehet, hogy nem is kell, de a film nagyon odavágott, az biztos… Szóval csak az előző kérdésem, a választ előre is köszönöm, meg a filmet is. Breuer
– A reklámnak elsősorban figyelemfelkeltés a célja, nem lehet a film egészét bemutatni 30 mp-ben, csak arra tudjuk rávenni az embereket, hogy megnézzék a filmet.

– az indexnek állítólag azt mondta vki a stábból, h fel sem merült bennetek, h az árnyék figura a te sötét éned lenne.. azaz, h egy skizofrén szerep lenne a Bulcsúé, a lá fight club. ez tényleg így van? Mert a film világába amúgy gond nélkül illeszthető ez a skizofrénia, Bulcsú maga elől menekülése, szükségszerű elbukása. h a végén, kellően leamortizált állapotban, már nem képes lefutni a metrót, és meghal. szofi angyalka jelmeze is ezt “erősíti”, akivel Bulcsú mintha a “mennybe” indulna, ellenpontozva akár a legelső jelenetet, ahol Eszenyi prostija alászáll a “pokolba..” és ott a zene is az utolsó jelenetnél, ami mintha uaz lenne, mint amit az álom alatt hallottunk. mert máskülönben mi értelme volt uolyanra venni (outfit-ügyileg: uaz a kopott kabát, csuklya, szinte csak a cipő volt más..) árnyékot, mint Bulcsút? az álombeli magára találás is nehezen értelmezhető másképp. tehát? 🙂
– Rengetegen kérdeznek tőlem valami hasonlót, mint Te. Amikor forgattunk, úgy kellett játszanom, hogy nem én vagyok Árnyék, mivel ha én is lennék, skrizofén voltom miatt ezzel nem vagyok tisztában. Hogy aztán a néző hogyan értelmezi, az már rá van bízva. Ha egy krimiben lévő nyomozót játszanék sem alakíthatom úgy a szerepemet, hogy tudom ki is a gyilkos.

– Mivel foglalkozott, milyen mérnök volt a felszínen Bulcsú?
– Egyáltalán nem tesz hozzá a filmhez, ha elmondjuk, hogy autószerelő, formatervező vagy hídépítő volt Bulcsú, viszont így elszabadulhat a fantáziád.

– A te értelmezésedben mi a film vége? Halál, vagy csak megszabadulás a másik(a gonosz) éntől???Esetleg semmi ilyet nem kell benne keresni???
– Lehet benne ilyet keresni, de nincs tuti recept, amit én vagy Nimród meg kell adjon, hanem a sajátodat kell értelmezni.

– Szia Sanyi! Gratulálok a babátokhoz! Neme/neve? egy régi ismerős Zalaszentgrótról ;o)
– Köszönöm a gratulációt, megpróbálom kitalálni, hogy ki vagy. Volt közös jelenetünk?

– Először is a filmhez csak gratulálni tudok!! Szerintem az eddigi legjobb magyar film. A kérdésem a következő lenne: Te a filmben egy kéténű ellenőrt játszottál, nemde? Tehát maga az árny is Te voltál (a gyilkos)?! Ha lehet, minél előbb válaszolj, mert a baráti társaságunk fele ezt gondolja (beleértve engem is) a másik fele pedig mást. És egyre több vita van ebből. Előre is köszönöm: Tamás Pécs
– Figyelj Tamás, csalódás kell okozzak, nincs konkrét válasz. Dobjatok fel pénzt! 🙂

– Még régen láttalak a Megszállotakban, most pedig a Radnótiban vagy. Lehet tudni, hogy miért mentél el a Krétakörtől? (dorka)
– Ez egy alternatív társulat, ami a színház köré szerveződik teljes körűen, és nem maradt időm a magánéletre. S nekem nagyon fontos, hogy legyen egy biztos háttér mögöttem.

– Triviális kérdés, de a film óta másképp nézel a metróra, más érzés lent lenni? Én azóta még nem metróztam, de asszem mától félelmetesebb lesz a feeling. (dorka)
– Ha lemegyek akkor magunkat látom, amint éppen az egyik jelenetet vesszük fel. Olyan lemenni, mint egy spiritiszta szeánsz.

– Nézőként jársz színházba? Kik azok a színészek, rendezők akiknek biztos megnézed a darabjait? (dorka)
– Katona József színházba járok, Zsótér Sándor, Ascher Tamás, Gothár Péter és Bodó Viktor rendezôk darabjait szívesen nézem meg. Pintér Béla és a Krétakör darabjait is szeretem, és pl. ha Nagy Zsolti bármiben játszik akár Woyzecket akár Trepljovot, azt mindig megnézem.

– Miért nincsen rólad akta?
– Tudod, elveszett… 🙂

– Először is gratulálni szeretnék! Elképesztően jól játszottál a filmben. Az I love Budapest is nagyon tetszett, és a Szilvia a K.-ban is nagyon jó vagy, bár az a darab azért hagy kivetni valókat maga után. Milyen darabokban játszol még most? Mennyire volt nyomasztó az aluljárókban játszani? Sok ellenőrrel ismerkedtél meg? Zsuzsi
– Köszönöm a gratulációt. Nem ismerkedtem meg ellenőrökkel, mivel éjszaka forgattunk. Csak pár ember volt lent a BKV-tól, akik segítettek az alagutakban eligazodni, de ellenőrökkel nem nagyon találkoztam.

– Milyen volt Badárral és Mucsival együtt dolgozni?
– Az életveszélyes. Soha nem tudjuk, hogy mit fognak mondani a jelenetben. Ők nem röhögik el magukat – sem egymáson, sem másokon – de amikor Nagy Zsolt lehányta Mucsi cipőjét és Mucsi azt mondta, hogy “leszart a madár”, akkor engem ki kellett komponálni a képből, annyira röhögtem.

– Most valami nagyon velős, értelmes dolgot kéne kérdeznem, de nem tudok. Csak gratulálhatok, fantasztikusan jó a film, az alakítás, minden.
– Nagyon köszönöm.

– Te milyennek tartod a filmet?
– Hihetetlen izgalmas a filmben hogy megvolt a forgatás, és a meglevő anyagokból Király Pisti, a vágó, összeállított az első 5 percre három variációt, hogy merrefelé induljon el a film. Az elsőből az derül ki, hogy egy borzasztó tehetségtelen gyerek vagyok, volt egy közepes, és volt egy olyan, aminél viszont azt éreztem, hogy érdekel ennek a srácnak a története. És ekkor jöttem rá, hogy ebből az anyagból, amin én már nem tudok változtatni, nagyon sokféle filmet össze lehet rakni. Rengeteg jelenet van, ami még nem került bele a filmbe. Az, hogy ebből vígjáték lesz vagy thriller, a vágó és a rendező feladata volt, és ők sokkal jobb arcukat mutatták a színészeknek, mint amit el tudtam volna képzelni.

– A közeljövőben milyen filmekben láthatunk újra?
– A ‘Terézanyu’ című filmben van egy szerepem.

– Mi volt számodra a legmegrázóbb jelenet, pillanat a filmben?
– A sínfutás, mivel – ahogy előbb is elmondtam – nagyon nehéz volt felvenni.

– Milyen vallású vagy?
– Buddhista.

– Az érdekelne, hogy egy ilyen jó színész mennyit kereshet egy játékfilm főszereplőjeként?
– Kevesebbet, mint gondolnád!

– hogy lehet üzenni a Gyalogkaukknak….?ez így bunkóságnak tűnik, de én erre vagyok kíváncsi..és még vmi..hogy a gyilkos az ki?? mert nekem nem esett le…
– Most elsős a főiskolán (színmuvészeti), egyébként úgy tudom itt a Törzsasztalon pár hét múlva üzenhetsz neki.

– Először is gratulálok, mert az alakítása egyszerűen fantasztikus!!! Kérdezni pedig csak azt szeretném, hogy azonnal elvállalta a szerepet és mi állt közel önhöz Bulcsú karakterében?
– Köszönöm. A válaszom pedig, igen. Azonnal.

– Maga kicsoda?
– És maga?

– Miért tetszett meg ez a szerep Önnek?
– Azt gondoltam, hogy beszélhetek benne egy generációs problémáról, ami a 30-as yuppiek sorsa, problémája. Felnőtt egy generáció, akik egyfolytában versenyeznek reggeltől estig, és ez a verseny szép lassan felemészti őket: az idegrendszerüket és a családjukat is. Nagyon érdekelt, hogy el tudok-e játszani egy fiút, aki kilép ebből az egészből. Mert a versenyt csak akkor lehet megnyerni, ha az ember nem versenyez.

– Mi volt a jelentősége Balla Eszter maciruhájának?
– Annyi, hogy a nézők ugyanolyan különlegesnek lássák, mint Bulcsú.

– Szia Sanyi! Nagyon jó színész vagy, és még milyen jó pasi! Remélem, befutsz…megérdemled
– Köszönöm.

– ha itt kérdezek hol lesz meg a válasz?=)
– Itt…

– Szia! Melyik a kedvenc jeleneted a filmből?
– Amikor Badár és Mucsi ellenőriznek, és összevesznek egy utasnak (Horváth Ákos) a bérletén. Meg már az is nagyon jó, amikor Tibit játszó Nagy Zsolt színész megbolondul örömében, amikor kiugrok a sínek közül.

– A BKV ellenőrök tábora hogyan reagálta le a filmes fricskákat (elsősorban a”Gonzó és csapata” jellegű figurák bemutatását)?
– Nem tudom.

– Szia Bulcsú! A kérdésem: pontosan mi az a sínfutás? Köszi! Amúgy tök jó a film pedig még nem is láttam, de ami késik, nem múlik! Szia
– Most nem mondanám el. Nézd meg a filmet, és megtudod. 🙂

– Amúgy önnek mi a véleménye az ellenőrökről?
– Beálltunk jegyeket ellenőrizni egy órára élesben, és abból az egy órából született meg az a mondat, ami benne is van a filmben: “Minket mindenki utál”. Nem csodálom, hogy üldözési mániásak, mert tényleg üldözik őket.

– Mikor forgattátok a filmet?
– Két részletben forgattuk, novemberben/decemberben, majd január közepétől a végéig. Az utolsó két nap elmaradt, amikor a futást vettük volna, mivel Nagy Zsolti (Tibi) nekirohant az oszlopnak borotvahabos fejjel, az órája beleakadt a fülébe és el kellett vinni a kórházba összevarrni. Ezért a decemberi két nap januárra csúszott, télen viszont Kapa eltörte a kezét és ez furcsa, hogy még senki nem vette észre, de bizonyos jelenetekben van egy szürke sál a kezén. Amit Pados próbált úgy komponálni, hogy ne nagyon legyen hangsúlyos.

– Ma rendezünk egy futást Moszkva-Batthyány. Jössz?
– Köszönöm, én már egyszer kijöttem a metróból, és nem szívesen mennék vissza.

– nem szeretnék semmit kérdezni, csak gratulálni szeretnék NEKED, s az egész stábnak. jó volt nagyon a film, 🙁 voltam, mikor vége lett. p
– Köszönöm szépen!

– Nem kérdés! Szívemből gratulálok!
– Nagyon köszönöm.

– Úr isten! Hogy tudtál ilyen jót alakítani? Biztos élvezted!
– Kösz! Tényleg jó volt.

– lesz folytatás?
– Arra gondoltunk, hogy ha elérjük az egymillós nézőtábort, akkor megcsináljuk a folytatást… 🙂

– Miért 2008-ban játszódik a film?
– Miért gondolod, hogy akkor játszódik?

– Milyen volt a metróalagutakban mászkálni? szerinted be lehet jutni az életben is?
– Félelmetes, de jó volt az alagutakban járkálni. Annyit tudjatok azért, hogy alapjában a teljes alagútrendszer áram alatt van, tehát életveszélyes magadtól bemenni. Nálunk az egész szakaszt áramtalanítani kellett, generátorról mentek az elektromos berendezések, és sok BKV-s segített eligazodni a járatokban.

– meg lehet szerezni valahol a film zenéjét?
– Igen, a boltokban lesz a hónap közepétől.

– Mi indított arra, hogy színész légy, és ha újra választhatnál, ugyanígy döntenél?
– Úgy 3-4 évesen lovagoltam otthon a fotelon és azon gondolkodtam, hogy cowboy legyek vagy mozdonyvezető, vagy valami más? Aztán arra jutottam, hogy színészként bármi lehetek. Tehát mindig is tiszta volt, hogy ezt kell csinálnom. Nem is lehetnék más, mert máshoz nem értek.

– Van kedvenc szereped? Mármint a rosszfiút, vagy az antihőst, mint amilyen Bulcsú-szereted inkább játszani? Mellesleg nagyon tehetséges vagy!
– Köszönöm. Mindkettőt szeretem eljátszani, mivel mindkettő megvan bennem. Hazugság lenne csak az egyiket felvállalni, mert a gonosz éppúgy létezik bennem, mint a jó.

– Hol voltál eddig??? Nagyon jó színész vagy! Reméljük hallunk még felőled a filmiparban!?
– Köszi, én is remélem. 🙂

– Szia! Hogyan talált rád Nimród?
– Egy személyes ismerőse látott az “I love Budapest” filmben, és javasolta, hogy én játszam el Bulcsút.

– Tegnap láttam a filmet, és maga Garazs Dezső ült a balomon. Örülsz? Mató
– Igen. Hogy láttad, tetszett neki?

– Sanyi, a bevételt ugye a miskolci metróhálózat kiépítésére fogjátok fordítani! előre is köszönet !:) VicKING
– Nem tudom. Hiányzik Miskolcon egy metró?

– Szia! Filmekben is, színházban is láttalak már. Szeretem, amit csinálsz. A Kontrollban nyújtott alakításod is nagyon tetszett. Bár a filmben nem tudnék olyan szereplőt mondani, aki nem remekelt volna. Ahogy Te is mondtad, ez tényleg egy olyan film, amiről az ember még napokig beszél, töri rajta a fejét. 3 jelenet tetszett a legjobban. Amikor szemezel a bagollyal, kedves, ahogyan sorstársaként elengedsz felé egy mosolyt. A második, amikor álmodsz, a harmadik pedig amikor állsz a Fal előtt. Gratulálok az eddigi teljesítményeidhez! Remélem még sok ilyen, és hasonló jó filmben láthatlak! Minden jót Neked!-Andi
– Nagyon kedves vagy, köszönöm. Jó, hogy ezt a hármat említetted, mert másoktól még nem hallottam és ezeket én is nagyon szeretem.

– Van 1 olyan érzésem, hogy a tiniújságok segélyrovataiban nem sokára +jelennek az olyan levelek: “Segítség, szerelmes vagyok Csányi Sándorba”. Ahogy olvasom a fórumokat, sokakat más értelembe hengerelt le drámai tekinteted… Úgy értem nem a hihetetlenül tehetséges színészt látták benned, hanem “csak” 1 jó pasit. Feleséged van, nem sokára apuka leszel, de biztosra veszem, hogy nem léphetsz ki többet az utcára úgy, hogy ne kelts feltűnést… nem zavaró/idegesítő ez? A végén úgy kell bujkálnod, mint Bulcsúnak…
– Szerintem többféle hírnév létezik. Vannak olyanok, mint Törőcsik vagy Cserhalmi, akik olyasvalamit nyújtanak, amin az emberek érzik, hogy történt velük valami pozitív, valamit kaptak ezektől az emberektől. Ebben az esetben a ‘rajongás’ legtöbbször nem is tolakodó. Aztán persze lehet a hírnévért, vagy a hírnéven lovagolva belekerülni negatív dolgokba, ami visszaüt, ami elől bujkálni kell, mert az emberek látják, hogy csak nyomod magad a TV-ben, mint mondjuk Majka. De szerintem a legtöbb ember tiszteli a befektetett munkát.

– Ugyan ezt Antal Nimródtól kéne kérdezni, de hátha te is tudod. A Bulcsú tudatos névválasztás volt vagy véletlen? Ugyanis a jelentése vért kibocsátó ill./vagy vért keverő. (azért nem tudom pontosan, mert ez a mai napig vitatott). Amúgy zseniális voltál…
– Nimród édesapját hívták Bulcsúnak, ő inspirálta a karaktert. Amikor megkérdeztem, miért kezd el pl. folyni a vér az orromból, arra nem volt a névhez köthető válasz, de azért érdekes, amit írsz…

– Szia! A Színművészeti előtt foglalkoztál a színészettel vagy már a főiskolán ért az első “színpadközei élmény?” Hányadszorra vettek fel? Mit adtál elő a felvételin? Nem Bulcsúhoz tartozik, de kíváncsi vagyok. Válaszodat köszönöm!
– Negyedszerre vettek fel a Főiskolára, előtte három évig játszottam Kaposváron. Abban az évben, amikor felvettek vicces monológot vittem.

– Szia Sándor! Már írtam Neked, de amit most kérdezni szeretnék, az nem konkrétan a filmhez kapcsolódik. Jan. 12.-én A negyedik kaput játszátok. Ki van emelve, hogy 25. előadás. Ez mit jelent? Lesz valami különleges a darabban, vagy a végén? Más! Képzeld el, hogy megyek ma az Andrássy-n, és száguld szembe felém rolleren az “EGY KIS FIGYELMET KÉRNÉK!!!” főnököd. Nagyon mókásan festett, majdnem elütött. Egyébként minden jót, és gratulálok a trónörökös Ifj. Csányi pöttömhöz! – Andi
– Köszönöm a gratulációt! A színházban csak az utolsó előadáson szoktak vicces dolgok történni, amit a közönség is lát. Ez most csak egy kerek szám, talán a végén felbontunk egy pezsgőt, de semmi egyéb.

– Ismerted a Badárt, mielőtt elkezdtetek forgatni?
– Igen, egyszer találkoztam egy castingon egy alacsony fickóval, akit nehéz lett volna elfelejteni, mivel másfél óráig folyamatosan beszélt. Utána mondták, hogy ő a Badár.

– Kedves Sándor ön egy igazi színész, olyan amilyenre nagyon szüksége van a magyar filmvilágnak! G.(ez nem kérdés volt de talán mindegy)
– Köszönöm szépen.

– Nem kérdezni, csak gratulálni akarok! Nagyszerű a film és a színészi alakítás! Megjelentek DVD?
– A DVD majd a film kifutása után jelenik meg. Úgy fél év múlva számíthatsz rá.

 

További interjúk itt: